1. Blagovna znamka FUTURO™
 2. Nasveti in ideje
 3. Kako preprečiti ponavljajoče se poškodbe zaradi napora
 • Kako preprečiti poškodbe zaradi ponavljajočih se obremenitev

  • Ostanite nepoškodovani pri delu

   Odkrijte, kako v sodobni računalniški kulturi preprečiti poškodbe zaradi ponavljajočih se obremenitev.

   Poškodbe zaradi ponavljajočih se obremenitev (RSI - Repetitive Strain Injuries) niso nič novega - v resnici je italijanski zdravnik Bernardino Ramazzini opisal najmanj 20 različnih vrst RSI že v 18. stoletju. Ker ljudje pred zaslonom sedijo vedno več ur naenkrat, v fizično napornih službah delajo intenzivneje in hitreje, ali pa se naprezajo, da bi izboljšali športne rezultate, se poveča možnost za poškodbe.

   Dandanes se vse več ljudi srečuje s poškodbami zaradi ponavljajočih se obremenitev (RSI) zaradi dela z računalniško miško. Simptomi, ki jih povzročajo trajna obremenitev, ponavljajoči se gibi in nenaravni položaj roke in zapestja, segajo od otrplosti ali mravljinčenja v prstih do bolečine, ki sega do ramena.

   Ponavljajoči se stres ali obremenitev lahko prizadene katerikoli del telesa, vendar so poškodbe prstov, rok, podlakti, komolcev in ramen pogostejše kot poškodbe spodnjih okončin. Simptomi lahko obsegajo vse od blagega nelagodja do izčrpavajoče bolečine. Oteklina, občutljivost in okorelost so običajni znaki RSI, nekateri pa opazijo tudi mravljinčenje in otrplost.

   Najbolje je preprečiti začetne simptome, preden se razvijejo v polno razvito stanje, zato je tu nekaj nasvetov, kako preprečiti RSI:


  • Vzemite si čas za odmor

   Kolikor je mogoče, spreminjajte svoj položaj in redno delajte pavze. Vstanite in se sprehodite, če vam ni treba biti za mizo (npr. med pogovorom po telefonu ali branjem natisnjenega dokumenta).


  • Bodite pozorni na držo

   Ko sedite, imejte raven hrbet, ramena potegnite nazaj in imejte medenico rahlo nagnjeno naprej. Če vas začnejo boleti mišice, sprostite hrbet in na kratko zavrtite ramena. Izogibajte se skrivljenemu položaju.


  • Bodite ergonomsko pravilni

   Uporabite miško, ki ustreza vaši roki in počivajte, ko je ne uporabljate. Med klikanjem in tipkanjem imejte roko in zapestje naravnost. Kadar je mogoče, uporabite tablični računalnik in pisalo ali preklopite na ukaze tipkovnice, da ne boste pretirano klikali z miško.


  • Ublažite morebitne bolečine

   Če že imate simptome, lahko bolečino omilite tako, da na prizadeti predel položite hladilno blazinico ali obkladek. Nošenje opornice kot je opornica za zapestje, ali bandaže za komolec in uporaba programske opreme za prepoznavanje govora so možnosti, ki jih lahko poskusite. Različne metode sproščanja, redne vaje za raztezanje in masaže vam bodo pomagale odpraviti bolečino, tako da se boste lahko osredotočili na svoje delo.

   Glede na zahteve vaše službe ali športov, v katerih uživate, se je težko popolnoma izogniti ponavljajočim se gibom, ki vodijo do RSI. Pomembno je poslušati svoje telo; vzemite si čas za raztezanje in prekinite cikel, kadar lahko; podpirajte svoje sklepe z bandažo ali opornico, da se zaščitite.