1. Blagovna znamka FUTURO™
 2. Nasveti in ideje
 3. Raztezne vaje za plantarni fasciitis za vsak dan
 • Učinkovite raztezne vaje za plantarni fasciitis za vsak dan

  • Raztezne vaje za plantarni fasciitis, ki jih lahko izvajate vsak dan

   V iskanju kondicije in boljšega zdravja se mnogi - predvsem tekači - lotijo vadbene rutine, ki je prehitro preveč intenzivna. Prezahteven tekaški program lahko povzroči širok spekter težav, od žuljev do resnejših problemov z gležnji in vsega vmes. Plantarni fasciitis je ena tistih "vmesnih" poškodb in eden najpogostejših vzrokov za bolečine v petah pri tekačih, sprehajalcih in ljudeh, ki v službi veliko stojijo.


  • Kaj je plantarni fasciitis?

   Plantarna fascija je debel pas vezivnega tkiva, ki poteka vzdolž dna stopala, od kosti pete do prstov na nogi. Preveč teka ali stoječega položaja lahko preobremeni plantarno fascijo, kar povzroči majhne natrganine v tkivu, to pa vodi do draženja, vnetja in bolečin v peti - kar je ponavadi najbolj opazno, ko naredite prve korake po vstajanju iz postelje ali vstajanju s stola, potem ko ste dolgo sedeli.

   Plantarni fasciitis mora diagnosticirati in zdraviti zdravnik, trener ali drug zdravstveni delavec. Priporočijo lahko bolj podporne čevlje, opornice po meri, raztezne vaje ali kombinacijo vseh treh. Raztezne vaje so del skoraj vsakega programa za obnovo plantarnega fasciitisa.


  • Za pomoč se obrnite na svojega zdravnika ali trenerja

   Plantarni fasciitis potrebuje čas, da ozdravi. Večina strokovnjakov priporoča počitek stopala, izogibanje vadbi, ki bi lahko še bolj dražila plantarno fascijo, in obkladke na peti večkrat na dan. Resne ali kronične bolečine lahko potrebujejo intenzivnejše zdravljenje, vendar ustrezna podpora za stopalni lok, pamet pri vadbi in temeljito raztezanje stopala zjutraj pred vstajanjem iz postelje ponavadi prinesejo nekaj olajšanja. Vaš zdravnik, fizioterapevt ali trener lahko povije vaše stopalo, da vam zagotovi začasno podporo, medtem ko čakate na ortopedskega specialista.


  • Vsak dan se raztegujte, da olajšate plantarni fasciitis

   Raztezne vaje za plantarni fasciitis pomagajo, da tkivo plantarne fascije ostane dolgo, močno in manj nagnjeno k trganju ob udarcih. Večina razteznih vaj proti bolečinam v petah ne potrebuje posebne opreme - mnogi trenerji priporočajo uporabo brisače, da se raztegnete, preden vstanete iz postelje. Nogo postavite na zvito brisačo, držite oba konca brisače v rokah in se rahlo nagnite nazaj, da raztegnete svoj stopalni lok. Masaža stopala na žogi ali cilindru je lahko učinkovita, prav tako je dobra raztezna vaja, če z roko preprosto potegnete nazaj prste na nogah.

   Nočne opornice, kot je FUTURO™ Nočna opornica za plantarni fasciitis vam pomagajo pri raztezanju in omogočajo boljši občutek pri spanju. Prosite svojega zdravnika ali trenerja za ustrezen program zdravljenja na domu, da si olajšate bolečine zaradi plantarnega fasciitisa.