1. Blagovna znamka FUTURO™
 2. Nasveti in ideje
 3. 5 korakov za oskrbo bolečin v kolenu
 • Naredite prvih 5 korakov za oskrbo bolečine v kolenu

  • Kako zmanjšati bolečine v kolenih in ohraniti aktiven način življenja brez dodatnega slabšanja poškodbe

   Bolečina ali nelagodje v kolenu lahko resnično zaustavi življenje, še posebej, če imate aktiven življenjski slog. Mnogi od nas smo že kdaj imeli bolečine v kolenih zaradi teka, prekomernih naporov med športom ali zgolj splošne obrabe.

   Za razliko od poškodb ramen, zapestja ali roke, pri katerih se lahko izognete bolečemu predelu, je težko, da v povprečno napornem tednu ne bi obremenili kolena.

   Metoda PRICE ponuja 5 korakov za lajšanje bolečin v kolenih in zmanjšanje učinkov poškodbe, s čimer se pospeši postopek okrevanja:


  • Zaščita

   Kadar pride do poškodbe kolena, je prvo, kar morate narediti to, da mu zagotovite podporo. Izbira opornice je zelo pomembna in odvisna od stopnje podpore, ki jo potrebujete. Blagovna znamka Futuro ima paleto izdelkov, ki vam ponuja različne ravni opore.


  • Počitek

   Čimprej in kadar koli lahko, dvignite noge - še posebej v ključnih prvih 24 urah. Izogibajte se naporom in dajte bolečinam čas, da se umirijo in se začne proces zdravljenja. Dviganje kolena v višji položaj zmanjša oteklino in začne proces okrevanja.


  • Hlajenje

   Glede na vrsto poškodbe in ne glede na to, ali je vnetje prisotno ali ne, lahko zdravljenje z obkladkom pomaga zmanjšati oteklino. Zdravljenje z obkladkom je najbolje uporabiti, potem ko ste se gibali in imate možnost počitka, saj lahko zmanjša vnetje, omrtviči območje in zmanjša pretok krvi.


  • Kompresija

   Glede na NSMI kompresija zmanjša vnetje in oteklino. Če je predel okoli kolena močno stisnjen (vendar ne pretesno), lahko spodbudi tudi pretok krvi, če ste bili neaktivni.


  • Dvig v višji položaj

   Če dvignete poškodovano koleno nad višino vašega srca, lahko zmanjšate oteklino. To je preprost, a zelo učinkovit način, da se koleno vrne v polno nosilno zmogljivost.

   Vsekakor se posvetujete z zdravnikom ali fizioterapevtom, da se seznanite s posebnimi vajami, ki jih lahko naredite za obnovo moči v kolenu. Vedno se posvetujte z zdravnikom, če niste prepričani, kaj je primerno za vas.