Deček opazuje nad vodo
Znanost uporabna na življenje. Vsako življenje.

Predani smo k izboljšanju našega poslovanja, našega planeta in življenja vsakega posameznika.

Poglejte kako

Trajnostnost v podjetju 3M

Ohranjanje našega planeta in našega poslovanja pomeni zaščito naravnih virov in krepitev vloge posameznikov ter družbenih skupnosti po vsem svetu za spodbujanje napredka. To pomeni najti pravo ravnovesje med gospodarskimi, okoljskimi in družbenimi dejavniki v smislu, soočanja s svetovnimi izzivi.Predvsem pa pomeni, da se združimo za skupni cilj: izboljšati življenje vseh nas.

 


Naše reševanje izzivov

 • Odvzemanje z dodajanjem.

  3M™ polnilci, 3M™ Scotch-Weld™ lepilne paste in lahka polisulfidna tesnila zmanjšujejo težo letala, povečujejo učinkovitost, zmanjšujejo stroške in izboljšujejo trajnost.

  Odvzemanje z dodajanjem. Manj je več.
 • Kako manj ustvarja več, kadar govorimo o hlajenju hardvera

  3M™ Novec™ tehnični fluidi porabijo manj energije za hlajenje hardvera (95% manj, če smo natančni) in vam omogočajo, da na boljši način vklopite hardverske komponente.

  Kako manj ustvarja več, kadar govorimo o hlajenju hardvera Kako manj ustvarja več, kadar govorimo o hlajenju hardvera
 • Več energije, manj motenj.

  Z uporabo aluminijskih kompozitnih materialov za jedro vodnika elektroenergetskega voda se lahko prenese dvakrat več električne energije s polovico teže, ne da bi prišlo do motenj v obstoječi infrastrukturi.

  Več energije, manj motenj. Več energije, manj motenj.

Naše reševanje izzivov


Naša strategija

 • Naš trajnostni cilj je podpiranje individualnega razvoja po vsem svetu med upravljanjem rastočega poslovanja. To pomeni soočanje z globalnimi izzivi, kot so razpoložljivost energije in varnost oskrbe z energijo, pomanjkanje surovin, zdravje in varnost ljudi, izobraževanje in razvoj, z namenom nadaljnega razvoja.

  • 3M tehnološki napredek vsakega podjetja
  • 3M izdelki, ki izboljšujejo vsak dom
  • 3M inovacije, ki izboljšujejo vsako življenje

  Tako kot mnoge druge organizacije, si prizadevamo uravnotežiti tri ključne stebre trajnostnosti:

  • Ekonomski uspeh: Razvoj različnih, praktičnih in iznajdljivih rešitev, ki se bodo soočile z izzivi trajnostnosti.
  • Varstvo okolja: Zagotoviti praktične in učinkovite rešitve in izdelke za reševanje okoljskih izzivov.
  • Družbena odgovornost: Stalen stik s ključnimi predstavniki zainteresiranih strani z namenom nenehnega izboljševanja naših trajnostnih praks.

  Preberite več o tem, kako se soočamo z globalnimi izzivi.


Cilji in napredek

 • Edina stvar, ki jo imamo radi bolj dobro idejo, je odličen rezultat. Ko govorimo o trajnostnosti se kakovost odraža v dokazih. Od zmanjševanja emisij toplogrednih plinov za 57% do zmanjševanja porabe vode in izpuščanja onesnaževal, naša prizadevanja za trajnostnost dajejo rezultate. Preberite več.


Sporočilo našega predsednika

 • Inge Thulin, izvršni direktor

  Od leta 1902, podjetje 3M izboljšuje življenje ljudi. Družbeno in okoljsko upravljanje je ključnega pomena za nas in je vključena skozi našo vizijo:

  • 3M tehnološki napredek vsakega podjetja
  • 3M izdelki, ki izboljšujejo vsak dom
  • 3M inovacije, ki izboljšujejo vsako življenje

  S poslovnim delovanjem v več kot 70 državah - in prometom od 55.000 izdelkov v skoraj 200 držav - smo globoko in močno prepleteni s svetovnim gospodarstvom in s pomembno vlogo v človeštvu. V vsakem trenutku nihče ni nikoli daleč od 3M izdelka, kar nam omogoča, da uvajamo spremembe, od mesta do mesta, od vasi do vasi in od osebe do osebe.

  Hitri komunikacijski napredek hitro združuje naš svet v globalno skupnost s skupnimi vrednotami. Skupaj se soočamo z negotovostjo glede razpoložljivosti energije in podnebnih sprememb, kakovostjo in razpoložljivosti voda, pomanjkanja surovin, izobraževanja, razvoja in zdravja in varnosti ljudi.

  Jasno je, da te globalne dinamične spremembe predstavljajo izziv za trajnostni rast prihodnjih generacij, zato 3M uporablja svoje največje prednosti - ideje in inovacije - za spopadanje s temi izzivi.

  Z gospodarskimi panogami na področju zdravstvenega varstva, preko elektronike do izdelkov za avtomobilsko industrijo, ustvarjamo nove tehnologije, ki omogočajo vsakdanje življenje lažje, varnejše in bolj izpolnjujoče. Med novejše načine, v katere smo uvedli naše ideje in inovacije z namenom bolj trajnostnostne prihodnosti, vključujemo naslednje:

   

  • Leta 2014 smo osvojili nagrado ENERGY STAR® za naša prizadevanja za ohranjanje energije po vsem svetu, ki jo podeljuje ameriška Agencija za varovanje okolja. To je bilo že deseto leto zapored, da je podjetje 3M prejelo to prestižno nagrado, kar je presedan v gospodarskem svetu. Prav tako smo spet na seznamu trajnostnega indeksa Dow Jones - privilegij, ki ga imamo od leta 1999.
    
  • Razvili smo in plasirali na trg veliko število izdelkov, ki so osredotočeni k trajnostnem razvoju, od energetsko varčnih folij za tablične računalnike, Post-it® okolju prijaznih lističev, zračnih barier in tesnilnih rešitev v gradbeništvu, Envision® grafičnih folij, 360 Encompass™ zdravstvenega informacijskega sistema do energetsko varčevalne in večkrat nagrajene LED tehnologije.
    
  • Stalen uspeh našega programa Stroškovne učinkovitosti preprečevanja onesnaževanja, kar se odraža v preprečevanju skoraj 2 milijona ton zraka, vode in onesnaževanje z odpadki, kot tudi globalnega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za celih 57 odstotkov v obdobju od leta 2002 do leta 2013, in to v absolutnem smislu (čeprav se je obseg prodaje podjetja povečal za 30 odstotkov v istem obdobju).
    
  • Stalna podpora za zaščito in obnovo vitalnih ekosistemov po vsem svetu. S sodelovanjem s partnerji, kot so Družba za varstvo narave (The Nature Conservancy) je 3M fundacija zagotovila več kot 21 milijonov dolarjev za ohranitev več kot 405.000 hektarjev zemljišč.
    
  • Več kot 61,6 milijonov dolarjev vrednih donacij v denarju in blagu po vsem svetu v letu 2013.
    
  • V začetku leta 2014 smo se vključili v Globalni dogovor Združenih narodov (United Nations Global Compact). Medtem, ko je podjetje 3M vedno delovalo v skladu s temeljnimi vrednotami, določenih v Dogovoru, smo ponosni, da bomo lahko uradno formalizirali svojo zavezanost, v izvajanju svojih 10 načel na področju človekovih pravic, zaposlovanja, varstva okolja in boja proti korupciji, kot tudi za izboljšanje našega partnerstva z organizacijo.

  Medtem, ko praznujemo dosežke, se zavedamo, kako veliki so globalni izzivi s katerimi se moramo soočiti. To ne bo enostavno, saj bo to zahtevalo spremembe v načinu dela, načinu dolgoročnih odločitev in načinu sodelovanja. Vendar smo trdno prepričani, da je s sodelovanjem z našimi strankami in poslovnimi partnerji, ter s spodbujanjem ljudi, da izrazijo svojo osebno ustvarjalnost in strast, da lahko izvajamo spremembe, ki so potrebne za uspeh podjetja in družbe.

  Podjetje 3M je ekipa, ki šteje 89.500 odločnih in predanih ljudi, ki so rešeni da pomagajo ustvariti bolj trajnostno prihodnost. Naš namen je, da to storijo z dizajniranjem izdelkov, ki podpirajo trajnostna prizadevanja naših strank, uspostavljanjem trajnostne prakse v naši dobavni verigi, in, morda najpomembneje, medsebojno povezovanje s skupnim ciljem.

  Ponosen sem, ker sem del podjetja 3M, ki je zavezano k tem prizadevanjem in navdušeno nad vlogo, ki jo podjetje 3M lahko ima in da zagotovi pomoč vsakomur, vsepovsod, da živi boljše življenje.

  Inge G. Thulin
  Predsednik in izvršni direktor


Izpostavljeni izdelki