1. Razumevanje bolečin v sklepih
Znanstvenik

Delovanje

FUTURO™ opornice: namenjene lajšanju bolečin v sklepih

 • Pravilno lajšanje bolečin, kroničnih ali akutnih, pripomore k hitrejšemu zdravljenju, preprečuje zdravstvene zaplete in izboljša kakovost življenja. Opornice in bandaže FUTURO™ se dobro prilegajo, zagotavljajo vam pravilno oporo in so zelo udobne. Preberite si več o sklepih in poškodbah sklepov ter kako vam lahko opornice FUTURO™ pri tem pomagajo.

  Tukaj navedenih podatkov ne smete obravnavati kot nadomestilo za strokovne zdravniške nasvete, diagnozo ali zdravljenje. Glede vaše zdravstvenega stanja se vedno posvetujte z zdravnikom. Upoštevajte nasvete zdravnikov in poiščite njihovo pomoč, ne glede na podatke, ki jih najdete na spletnih straneh.


Koleno

Koleno je eden največjih in najbolj zapletenih sklepov v človeškem telesu. Koleno je sklep s tridimenzionalno mobilizacijo, zato tudi povzroča močne bolečine ob poškodbi, starosti, po operaciji in telesni neaktivnosti. Spodaj so navedena najbolj pogosta problematična območja.

 • MENISKUS

  Poškodbe meniskusa po navadi nastanejo zaradi obrabe sklepa - skozi leta tkivo izgubi svojo prožnost in ni več tako čvrsto. Nesreče, ki se zgodijo npr. pri smučanju ali igranju košarke, so le sekundarnega pomena. Glavni vzrok poškodbe meniskusa je kronična obraba oz. nepravilna uporaba sklepa v vsakdanjem življenju. Bolečino zaznavate vsak dan. Del zdravljenja in lajšanja bolečin predstavljajo opornice za kolena, pravilna vadba in fizioterapija.

 • LIGAMENTI

  Poškodbe križnih in kolateralnih ligamentov so največkrat posledica nesreč, pri katerih so sile, ki delujejo na koleno, večje, kot pa jih ligamenti lahko prenesejo. Močna bolečina, hitro otekanje kolenskega sklepa in malo ali nič gibanja, kažejo na morebitno poškodbo ligamenta. Pri veliko poškodbah ligamentov je potrebna operacija. Z opornico je okrevanje veliko hitrejše.

 • POŠKODBE HRUSTANCA

  Poleg običajne obrabe kolena povezane s starostjo, se lahko hrustanec pri ljudeh, ki imajo noge obrnjene navznoter ali navzven, veliko hitreje obrabi in poškoduje. Pri takšnih spremembah se lahko bolečine pojavijo pri vsakodnevnih dejavnostih. V poznejših fazah lahko tako stanje močno omejuje gibanje. Anti-revmatoidna zdravila in opornice za kolena lahko zmanjšajo ali celo odpravijo bolečine.

 • PATELOFEMORALNI BOLEČINSKI SINDROM

  Ta izraz zajema vrsto različnih zdravstvenih stanj, povezanih s pogačico (patelo). Ta stanja zajemajo tako motnje delovanja mišic stegna, kot tudi prirojene deformacije, pri čemer je pogačica nagnjena k lateralni dislokaciji. Bolečine se največkrat pojavijo med hojo, tekom ali vstajanjem. Zdravljenje vključuje vadbo za okrepitev stegenskih mišic, ki pogačico držijo na mestu in pomagajo, da se pravilno giblje. Pri tem je koristna tudi opornica.

  Tukaj navedenih podatkov ne smete obravnavati kot nadomestilo za strokovne zdravniške nasvete, diagnozo ali zdravljenje. Glede vaše zdravstvenega stanja se vedno posvetujte z zdravnikom. Upoštevajte nasvete zdravnikov in poiščite njihovo pomoč, ne glede na podatke, ki jih najdete na spletnih straneh.

  Dejstva o kolenu

  Opornice za koleno


Zapestje

Zapestje predstavlja enega najbolj pomembnih sklepov v našem vsakdanjem življenju. Prste in roko uporabljamo pri skoraj vsakem opravilu. Zaradi stalne uporabe zapestja, se poveča tudi tveganje za poškodbe, prav tako pa se sklep lahko hitro obrabi, kar privede do spodaj opisanih bolečih zdravstvenih stanj.

 • ZLOMI

  Radialni in drugi zlomi lahko povzročijo hudo bolečino v zapestju. Odvisno od vrste in mesta poškodbe, moramo zlomljeno kost najprej namestiti in nato z mavcem imobilizirati. Mavec lahko odstranimo po štirih do dvanajstih tednih in tako lahko poškodovanec znova začne gibati s svojim zapestjem. Fizioterapija in opornice za zapestje lahko pripomorejo k hitrejšemu okrevanju.

 • OSTEOARTRITIS ZAPESTJA

  Zlomi, izpah zapestne kosti in dolgoletna nepravilna ali prekomerna uporaba lahko poškoduje sklepni hrustanec, kar povzroči bolečine in občasno otekanje zapestja. Z rentgenom lahko postavimo natančno diagnozo. Primere akutnega osteoartritisa lahko zdravimo s protibolečinskimi tabletami ali opornicami, ki omejujejo gibanje. Zapestje mora počivati in biti dobro zaščiteno.

 • SINDROM KARPALNEGA KANALA

  Karpalni kanal je sestavljen iz kosti zapestja in transverzalnega ligamenta, kot tudi iz različnih kit in medianega živca, ki omogoča, da s prsti čutimo. Bolečina nastane takrat, ko se kanal skrči in je lahko posledica hematome ali preobremenitve zapestja. Najpogostejši simptom je parestezija prstov (neprijetno mravljinčenje), ki se pojavlja predvsem zvečer. Tresenje ali masiranje prizadete roke pomaga pri takojšnjemu olajšanju. Za dolgotrajno zdravljenje in izboljšanje simptomov pa priporočamo uporabo opornice, ki onemogoči gibanje zapestja.

 • TENOSINOVITIS

  Tenosinovitis prizadene kite, ki potekajo vzdolž hrbne strani roke, in ki omogočajo raztezanje prstov. Pri preobremenitvi ali revmatoidnih boleznih kite otečejo, kar privede do težav. S sklepom mirujte in si omislite hladne obkladke; predvsem pa sklepa ne preobremenujte. Tako proti-revmatoidna zdravila, kot tudi opornice za zapestje zagotovijo hitro lajšanje bolečine.

  Tukaj navedenih podatkov ne smete obravnavati kot nadomestilo za strokovne zdravniške nasvete, diagnozo ali zdravljenje. Glede vaše zdravstvenega stanja se vedno posvetujte z zdravnikom. Upoštevajte nasvete zdravnikov in poiščite njihovo pomoč, ne glede na podatke, ki jih najdete na spletnih straneh.

  Dejstva o zapestju

  Opornice za zapestje in roko


Gleženj

Skoraj vsakdo pozna bolečino, ki nastopi pri zvinu gležnja. Bolečina je navadno posledica velike obremenjenosti stranskih ligamentov, včasih tudi zlomljenih kosti. Do obeh poškodb lahko pride v vsakodnevnem življenju, vendar pa so poškodbe gležnjev najpogostejše v športu, kjer je zaščita za gleženj zelo priporočljiva. Tukaj navajamo nekaj najpogostejših poškodb.

 • ANATOMIJA

  Ko je stopalo usmerjeno proti tlom, so kosti v gležnju manj stabilne, zato se sklep zanaša na vezi in mišice.

 • POŠKODBE LIGAMENTOV ("ZVIN")

  Zvijanje stopala navznoter - ena najpogostejših poškodb vezi - strga zunanje (lateralne) vezi, kar povzroči zelo močne bolečine pri kakršnem koli gibanju gležnja. Zvin gležnja naj pregleda vaš zdravnik, saj so se lahko zlomile tudi kosti. Fizioterapija, dvig gležnja, opora, počitek in hladni obkladki vam bodo pomagali pri okrevanju.

  Tukaj navedenih podatkov ne smete obravnavati kot nadomestilo za strokovne zdravniške nasvete, diagnozo ali zdravljenje.. Glede vaše zdravstvenega stanja se vedno posvetujte z zdravnikom. Upoštevajte nasvete zdravnikov in poiščite njihovo pomoč, ne glede na podatke, ki jih najdete na spletnih straneh.

  Dejstva o gležnju

  Opornice za gleženj in stopalo


Komolec

Komolec je sestavljen iz veliko različnih in majhnih delov. Zaradi pogoste in vsakodnevne uporabe komolca se tveganje za poškodbe tega sklepa zelo poveča. Diagnoze in terapije pogosto trajajo zelo dolgo. Na tej strani najdete kratek pregled pogostih težav s komolcem.

 • TENIŠKI KOMOLEC

  Tenis ni edini vzrok za težave s komolci: različne dnevne aktivnosti, kot so delo za računalnikom ali ročno delo, lahko privedejo do preobremenitve mišic zapestja in prstov. Posledica je lahko močna, zbadajoča bolečina na zunanjem delu komolčnega sklepa. Okrevanje vključuje počitek in mirovanje s sklepom. Prav tako lahko pri okrevanju pomagajo fizioterapija, protibolečinske tablete in opornice za komolec.

 • GOLFISTIČNI KOMOLEC

  Golfistični komolec je stanje, pri katerem so mišice za prepogibanje zapestja in prstov kronično preobremenjene. Tako kot pri teniškem komolcu, okrevanje vključuje počitek, protibolečinske tablete, opornice ipd.

  Dejstva o komolcu

  Opornice za komolec


Hrbet

75 % ljudi občasno trpi za bolečinami v hrbtu. Zaradi starostne obrabe sklepov je ledveni del hrbtenice najbolj obremenjen, zaradi česar je pokončna stoja zelo boleča. Tukaj je navedenih nekaj najpogostejših poškodb, povezanih s hrbtom.

 • BOLEČINSKI SINDROMI

  Diski so vir bolečine v vretencih. Medvretenčne ploščice, ki se nahajajo med vsakim vretencem, so elastične strukture, ki delujejo kot vzmeti in omogočajo gibanje vretenc. Če se bodo diski začeli tanjšati, se bodo sklepi hrbtenice začeli obrabljati, korenine živcev pa bodo postajale ožje. Zaradi natezanja mišic boste občutili bolečine v koreninah živcev in hrbtu. Včasih bo bolečina potekala proti zadnjici in stegnom - izraz lumbago se uporablja za ostro in nenadno bolečino v spodnjem delu križa. Pri tem stanju pomagajo močne protibolečinske tablete, fizioterapija in opornice za hrbet.

 • HERNIJA DISKA

  V poznejših fazah in obrabi se lahko vlakneni obročki diska zlomijo in povzročijo, da notranje snovi in tekočina iztečejo ter dražijo živčne korenine. Posledica je zelo močna bolečina v hrbtnih mišicah, kar skoraj onemogoča gibanje. Bolečina se lahko razširi do zadnjice in nog, kar povzroča nevrološke motnje kot sta parestezija in šibkost. Priporočjivo je opraviti rentgenski pregled. Z elektrodiagnostičnim testiranjem (EMG) lahko prav tako odkrijemo poškodbo živcev. Pri okrevanju pomagajo zelo močne protibolečinske tablete. Ko simptomi izzvenijo, je priporočljivo začeti s fizioterapijo. Tudi opornice za hrbet predstavljajo vrsto terapije.

  Dejstva o hrbtu in vratu

  Opornice za hrbet in vrat


Vrat

Najpogostejše bolečine zgornjega dela hrbtenice se raztezajo od otdrelosti vratu do mišičnih krčev (heksenšus). Bolečina se lahko razširi do ramen in rok, zato je včasih težko najti izvor težave. Na tej strani najdete kratek pregled pogostih težav z vratom.

 • ANATOMIJA

  Sedem vretenc, diski, ki jih ločujejo, živci vratu in rok, arterije, ki potekajo do možganov, in podporni sistem vezi - vse to se nahaja v zelo majhnem prostoru v vratu. Vse to nam omogoča, da premikamo vrat. Tako kot vsi ostali sklepi, se tudi hrbtenica s starostjo obrabi in ob preobremenitvi povrzroča bolečine. Poleg tega pa tudi psihološki dejavniki, kot na primer stres, povzročajo nepravilno držo in mišično napetost.

 • BOLEČINSKI SINDROMI

  Najpogostejši vzrok za bolečine v vratu je ožanje medvretenčnih luknjic in poškodba medvretenčnih ploščic, kar privede do stisnjenih živcev. Bolečina se najprej pojavi v območju okoli vratne hrbtenice, ki je napeta in trda. Bolečina, ki se razširi proti ramenom in rokam, lahko povzroči parestezijo. Bolečino lahko olajšate s toplimi obkladki in fizioterapijo, ki vključuje masiranje vratnih mišic. Pomagate si lahko tudi z mišičnimi relaksanti in opornicami za vrat, ki zagotavljajo toploto in omejujejo gibanje vratu.

  Dejstva o hrbtu in vratu

  Opornice za hrbet in vrat


Sledite znamki FUTURO™:
FUTURO je blagovna znamka podjetja 3M.
Spremeni lokacijo
Slovenija - slovenščina