1. Blagovna znamka FUTURO™
 2. Razumevanje bolečin v sklepih
Znanstvenik

Delovanje

FUTURO™ opornice: namenjene lajšanju bolečin v sklepih

 • Pravilno lajšanje bolečin, kroničnih ali akutnih, pripomore k hitrejšemu zdravljenju, preprečuje zdravstvene zaplete in izboljša kakovost življenja. Opornice in bandaže FUTURO™ se dobro prilegajo, zagotavljajo pravilno oporo in so zelo udobne. Preberite si več o sklepih in poškodbah sklepov ter kako vam lahko opornice in bandaže FUTURO™ pri tem pomagajo.

  Tukaj navedenih podatkov ne smete obravnavati kot nadomestilo za strokovne zdravniške nasvete, diagnozo ali zdravljenje. Glede vaše zdravstvenega stanja se vedno posvetujte z zdravnikom. Upoštevajte nasvete zdravnikov in poiščite njihovo pomoč ne glede na podatke, ki jih najdete na spletnih straneh.


Koleno

Koleno je eden največjih in najbolj zapletenih sklepov v človeškem telesu. Koleno je sklep s tridimenzionalno mobilizacijo, zato tudi povzroča močne bolečine ob poškodbi, starosti, po operaciji in telesni neaktivnosti. Spodaj so navedena najbolj pogosta problematična območja.

 • MENISKUS

  Poškodbe meniskusa po navadi nastanejo zaradi obrabe sklepa - skozi leta tkivo izgubi svojo prožnost in ni več tako čvrsto. Nesreče, ki se zgodijo npr. pri smučanju ali igranju košarke, so le sekundarnega pomena. Glavni vzrok poškodbe meniskusa je kronična obraba oz. nepravilna uporaba sklepa v vsakdanjem življenju. Bolečino zaznavate vsak dan. Del zdravljenja in lajšanja bolečin predstavljajo opornice za kolena, pravilna vadba in fizioterapija.

 • LIGAMENTI

  Poškodbe križnih in kolateralnih ligamentov so največkrat posledica nesreč, pri katerih so sile, ki delujejo na koleno večje, kot pa jih ligamenti lahko prenesejo. Močna bolečina, hitro otekanje kolenskega sklepa in malo ali nič gibljivosti, kažejo na morebitno poškodbo ligamenta. Pri veliko poškodbah ligamentov je potrebna operacija. Z opornico je okrevanje veliko hitrejše.

 • POŠKODBE HRUSTANCA

  Poleg običajne obrabe kolena povezane s starostjo, se lahko hrustanec pri ljudeh, ki imajo noge obrnjene navznoter ali navzven, veliko hitreje obrabi in poškoduje. Pri takšnih spremembah se lahko bolečine pojavijo pri vsakodnevnih dejavnostih. V poznejših fazah lahko tako stanje močno omejuje gibanje. Anti-revmatoidna zdravila in opornice za kolena lahko zmanjšajo ali celo odpravijo bolečine.

 • PATELOFEMORALNI BOLEČINSKI SINDROM

  Ta izraz zajema vrsto različnih zdravstvenih stanj, povezanih s pogačico (patelo). Ta stanja zajemajo tako motnje delovanja mišic stegna, kot tudi prirojene deformacije, pri čemer je pogačica nagnjena k lateralni dislokaciji. Bolečine se največkrat pojavijo med hojo, tekom ali vstajanjem. Zdravljenje vključuje vadbo za okrepitev stegenskih mišic, ki pogačico držijo na mestu in pomagajo, da se pravilno giblje. Pri tem je koristna tudi opornica.

  Tukaj navedenih podatkov ne smete obravnavati kot nadomestilo za strokovne zdravniške nasvete, diagnozo ali zdravljenje. Glede vaše zdravstvenega stanja se vedno posvetujte z zdravnikom. Upoštevajte nasvete zdravnikov in poiščite njihovo pomoč, ne glede na podatke, ki jih najdete na spletnih straneh.

  Preglednica dejstev o kolenu

  Opornice za koleno


Zapestje

Zapestje predstavlja enega najbolj pomembnih sklepov v našem vsakdanjem življenju. Prste in roko uporabljamo pri skoraj vsakem opravilu. Zaradi stalne uporabe zapestja se poveča tudi tveganje za poškodbe, prav tako pa se sklep lahko hitro obrabi, kar privede do spodaj opisanih bolečih zdravstvenih stanj.

 • ZLOMI

  Radialni in drugi zlomi lahko povzročijo hudo bolečino v zapestju. Odvisno od vrste in mesta poškodbe, moramo zlomljeno kost najprej namestiti in nato z mavcem imobilizirati. Mavec lahko odstranimo po štirih do dvanajstih tednih in tako lahko poškodovanec znova začne gibati s svojim zapestjem. Fizioterapija in opornice za zapestje lahko pripomorejo k hitrejšemu okrevanju.

 • OSTEOARTRITIS ZAPESTJA

  Zlomi, izpah zapestne kosti in dolgoletna nepravilna ali prekomerna uporaba lahko poškoduje sklepni hrustanec, kar povzroči bolečine in občasno otekanje zapestja. Z rentgenom lahko postavimo natančno diagnozo. Primere akutnega osteoartritisa lahko zdravimo s protibolečinskimi tabletami ali opornicami, ki omejujejo gibanje. Zapestje mora počivati in biti dobro zaščiteno.

 • SINDROM KARPALNEGA KANALA

  Karpalni kanal je sestavljen iz kosti zapestja in transverzalnega ligamenta, kot tudi iz različnih kit in medianega živca, ki omogoča, da s prsti čutimo. Bolečina nastane takrat, ko se kanal skrči, kar je lahko posledica hematome ali preobremenitve zapestja. Najpogostejši simptom je parestezija prstov (neprijetno mravljinčenje), ki se pojavlja predvsem zvečer. Tresenje ali masiranje prizadete roke pomagata pri takojšnjemu olajšanju. Za dolgotrajno zdravljenje in izboljšanje simptomov pa priporočamo uporabo opornice, ki onemogoči gibanje zapestja.

 • TENOSINOVITIS

  Tenosinovitis prizadene kite, ki potekajo vzdolž hrbne strani roke, in ki omogočajo raztezanje prstov. Pri preobremenitvi ali revmatoidnih boleznih kite otečejo, kar privede do težav. S sklepom mirujte in si omislite hladne obkladke; predvsem pa sklepa ne preobremenujte. Tako proti-revmatoidna zdravila, kot tudi opornice za zapestje zagotovijo hitro lajšanje bolečine.

  Tukaj navedenih podatkov ne smete obravnavati kot nadomestilo za strokovne zdravniške nasvete, diagnozo ali zdravljenje. Glede vaše zdravstvenega stanja se vedno posvetujte z zdravnikom. Upoštevajte nasvete zdravnikov in poiščite njihovo pomoč, ne glede na podatke, ki jih najdete na spletnih straneh.

  Preglednica dejstev o dlani in zapestju

  Opornice za zapestje in roko


Gleženj

Skoraj vsakdo pozna bolečino, ki nastopi pri zvinu gležnja. Bolečina je navadno posledica velike obremenjenosti stranskih ligamentov, včasih tudi zlomljenih kosti. Do obeh poškodb lahko pride v vsakodnevnem življenju, vendar pa so poškodbe gležnjev najpogostejše v športu, kjer je zaščita za gleženj zelo priporočljiva. Tukaj navajamo nekaj najpogostejših poškodb.

 • ANATOMIJA

  Ko je stopalo usmerjeno proti tlom, so kosti v gležnju manj stabilne, zato se sklep zanaša na vezi in mišice.

 • POŠKODBE LIGAMENTOV ("ZVIN")

  Zvijanje stopala navznoter - ena najpogostejših poškodb vezi - strga zunanje (lateralne) vezi, kar povzroči zelo močne bolečine pri kakršnem koli gibanju gležnja. Zvin gležnja naj pregleda vaš zdravnik, saj so se lahko zlomile tudi kosti. Fizioterapija, dvig gležnja, opora, počitek in hladni obkladki vam bodo pomagali pri okrevanju.

  Tukaj navedenih podatkov ne smete obravnavati kot nadomestilo za strokovne zdravniške nasvete, diagnozo ali zdravljenje. Glede vaše zdravstvenega stanja se vedno posvetujte z zdravnikom. Upoštevajte nasvete zdravnikov in poiščite njihovo pomoč, ne glede na podatke, ki jih najdete na spletnih straneh

  Preglednica dejstev o gležnju in stopalu

  Opornice za gleženj in stopalo


Komolec

Komolec je sestavljen iz veliko različnih in majhnih delov. Zaradi pogoste in vsakodnevne uporabe komolca se tveganje za poškodbe tega sklepa zelo poveča. Diagnoze in terapije pogosto trajajo zelo dolgo. Na tej strani najdete kratek pregled pogostih težav s komolcem.

 • TENIŠKI KOMOLEC

  Tenis ni edini vzrok za težave s komolci: različne dnevne aktivnosti, kot so delo za računalnikom ali ročno delo, lahko privedejo do preobremenitve mišic zapestja in prstov. Posledica je lahko močna, zbadajoča bolečina na zunanjem delu komolčnega sklepa. Okrevanje vključuje počitek in mirovanje sklepa. Prav tako lahko pri okrevanju pomagajo fizioterapija, protibolečinske tablete in opornice za komolec.

 • GOLFISTIČNI KOMOLEC

  Golfistični komolec je stanje, pri katerem so mišice za prepogibanje zapestja in prstov kronično preobremenjene. Tako kot pri teniškem komolcu, okrevanje vključuje počitek, protibolečinske tablete, opornice ipd.

  Preglednica dejstev o komolcu

  Opornice za komolec


Hrbet

75 % ljudi občasno trpi za bolečinami v hrbtu. Zaradi starostne obrabe sklepov je ledveni del hrbtenice najbolj obremenjen, zaradi česar je stanje v pokončnem položaju zelo boleče. Tukaj je navedenih nekaj najpogostejših poškodb, povezanih s hrbtom.

 • BOLEČINSKI SINDROMI

  Diski so vir bolečine v vretencih. Medvretenčne ploščice, ki se nahajajo med vsakim vretencem, so elastične strukture, ki delujejo kot vzmeti in omogočajo gibanje vretenc. Če se bodo diski začeli tanjšati, se bodo sklepi hrbtenice začeli obrabljati, korenine živcev pa bodo postajale ožje. Zaradi natezanja mišic boste občutili bolečine v koreninah živcev in hrbtu. Včasih bo bolečina potekala proti zadnjici in stegnom - izraz lumbago se uporablja za ostro in nenadno bolečino v spodnjem delu križa. Pri tem stanju pomagajo močne protibolečinske tablete, fizioterapija in opornice za hrbet.

 • HERNIJA DISKA

  V poznejših fazah in obrabi se lahko vlakneni obročki diska zlomijo in povzročijo, da notranje snovi in tekočina iztečejo ter dražijo živčne korenine. Posledica je zelo močna bolečina v hrbtnih mišicah, kar skoraj onemogoča gibanje. Bolečina se lahko razširi do zadnjice in nog, kar povzroča nevrološke motnje kot sta parestezija in šibkost. Priporočjivo je opraviti rentgenski pregled. Z elektrodiagnostičnim testiranjem (EMG) lahko prav tako odkrijemo poškodbo živcev. Pri okrevanju pomagajo zelo močne protibolečinske tablete. Ko simptomi izzvenijo, je priporočljivo začeti s fizioterapijo. Tudi opornice za hrbet predstavljajo vrsto terapije.

  Preglednica dejstev o hrbtu in vratu

  Opornice za hrbet in vrat


Vrat

Od togega vratu do klasičnih nihajnih poškodb - bolečina v zgornjem delu hrbtenice je pogosta nadloga, ki se lahko pojavi v različnih oblikah in intenzitetah. Bolečina se lahko razširi navzdol v rame in roke, kar povzroči potencialne težave pri določanju pravega izvora. Ta stran ponuja kratek pregled pogostih problematičnih področij.

 • ANATOMIJA

  Sedem vratnih vretenc, vmesni diski, živci, ki oskrbujejo vrat in roke, arterije, ki vodijo v možgane in podporni sistem ligamentov - vse to je spravljeno v zelo majhno področje v vratu. Zaradi teh funkcionalnih področij lahko obračamo glavo in prepogibamo ali iztegujemo vrat. Kakor tudi vsi ostali sklepi in sistemi, se hrbtenica sooča z normalnim procesom staranja, a napor in preobremenitev lahko privedeta do bolečih sprememb. Poleg tega lahko slabo postavo in napetost mišic povzročajo tudi psihološki faktorji, kot je na primer stres.

 • BOLEČINSKI SINDROMI

  Običajna vzroka za bolečine v vratu, ki lahko privedeta do stisnjenih živcev, sta zoženje medvretenčnih odprtin in poškodba medvretenčnih diskov. Bolečina se najprej pojavi na področju vratne hrbtenice, ki je napeta in toga. Bolečina, ki se razširi navzdol v rame in roke, lahko povzroči mravljinčenje. Te vrste bolečine se lahko blaži z apliciranjem toplote in s programom fizične terapije, ki vključuje masažo vratnih mišic. V zdravljenje se lahko vključi tudi mišične relaksante, ovratnice in/ali vratno opornico, ki nudi toploto in omejuje boleče gibe.

  Preglednica dejstev o hrbtu in vratu

  Poglejte vratne opornice

Sledite blagovni znamki FUTURO™:
FUTURO™ je blagovna znamka podjetja 3M.
Spremeni lokacijo
Slovenija - slovenščina