1. Blagovna znamka FUTURO™
 2. Nasveti in ideje
 3. Razumevanje različnih tipov opornic za gležnje
 • Različne vrste opornic za gležnje za tekače

  • Zvini gležnjev so pogoste in boleče poškodbe, zaradi katerih ste lahko onesposobljeni za več dni ali tednov, cel mesec ali še dlje. Ameriško ortopedsko društvo za noge in gležnje (AOFAS) ocenjuje, da si vsak dan zvije gleženj 25.000 ljudi. Seveda te naključne poškodbe niso vedno povezane z igranjem ali športom. Morda ste se spotaknili ob hišnega ljubljenčka ali zgrešili zadnji korak na poti skozi vrata. Zvini gležnja so športnikom vse preveč znani, saj športi z intenzivnim gibanjem, kot so tek, odbojka, nogomet in košarka, pogosto povzročajo poškodbe, a nevarnost zvina gležnja obstaja za vse tekmovalce.


  • Zgodnje zdravljenje je ključno za preprečevanje dolgoročnih težav

   Po podatkih AOFAS so zvini razvrščeni v I., II. in III. razred, odvisno od tega, kako poškodovane so vezi. Zdravnik ali trener vam bo pregledal gleženj, da se prepriča, da niste utrpeli zlomljenih kosti, in vam bo priporočil ustrezen potek zdravljenja.

   Večina oskrbe na domu vključuje RICE terapijo - kombinacija počitka (Rest), hlajenja (Ice), kompresije (Compression) in dviga v višji položaj (Elevation) za pomoč pri zdravljenju. Vendar pa je pri resnejših zvinih potrebno resnejše zdravljenje in če je zvin zelo hud, vam lahko zdravnik priporoči dodatno ovijanje gležnja za podporo sklepa. Pri hujših zvinih bo morda potreben celo mavec ali hodilni čevelj, ki ga lahko ponoči odstranite.


  • Kakšno opornico za gleženj potrebujete?

   Opornice za gležnje zagotavljajo različne ravni podpore, stabilnosti in udobja. Po podatkih Podiatry Today obstaja pet različnih tipov opornic za gleženj za tek, med katerimi lahko izbira vaš zdravnik ali trener, odvisno od resnosti vaše poškodbe.

   • Nogavičke - najmanj stabilne, najbolj udobne; pogosto se nosijo pod bolj stabilno opornico, da nudijo udobje
   • Nastavljive opornice - opornice s trakovi na ježka se navadno ovijejo okoli gležnja; pazite, da opornice ne boste preveč zategnili
   • Stremena - stremenske opornice so zasnovane za omejevanje lateralnega gibanja in so pogosto predpisane kot alternativa togim opornicam ali hodilnim čevljem.
   • Nastavljivi stabilizatorji - ponavadi so izdelani iz togih materialov za večjo stabilnost; novejši modeli so pogosto kombinirani s trakovi na ježka in vezalkami za izboljšanje udobja
   • Hibridi - Združujejo različne vidike vseh zgoraj omenjenih opornic za zagotavljanje udobja in stabilnosti

  • Zgodnje zdravljenje je ključno za preprečevanje dolgoročnih težav

   Ne glede na to, kako zelo želite nadaljevati, vam bo hitra in primerna nega po poškodbi pomagala razumeti, kdaj uporabljati opornice za gleženj, da se zaščitite pred dolgoročnimi težavami s stabilnostjo. Vaš zvin gležnja naj oceni trener ali zdravnik. Natančno upoštevajte njegova priporočila za zdravljenje, da si povrnete stabilnost in moč v skočnem sklepu.