1. Blagovna znamka FUTURO™
 2. Nasveti in ideje
 3. Najpogostejše poškodbe pri športu - kako varno športati
 • Najpogostejše poškodbe pri športu - in kako varno športati - FUTURO™ opornice in bandaže

  • Ne glede na vašo starost ali telesno pripravljenost, če se ukvarjate s športom ali izvajate druge rekreativne dejavnosti, kot sta pohodništvo ali plezanje, ste verjetno kdaj utrpeli športno poškodbo. Glede na vrsto gibanja, ki jo vaš šport zahteva, se lahko pogosto že vnaprej ugane poškodbe, za katere je najverjetneje, da jih utrpite. Igralci v kontaktnih športih, kot sta ragbi ali nogomet, pogosto trpijo zaradi drugačnih vrst poškodb v primerjavi s tekači ali tenisači, pri čemer vsak potrebuje najhitrejšo rehabilitacijo.


  • Akutne športne poškodbe proti kroničnim - kakšna je razlika?

   Obstajata dve vrsti športnih poškodb - akutne in kronične -, njuni vzroki in zdravljenje pa se zelo razlikujejo.

   Akutna poškodba je tista, ki se zgodi nenadoma, brez opozorila. Zvini, preobremenitve, nategi, raztrganine in zlomi se vsi smatrajo za akutne poškodbe. Fizični stik v športih, kot so nogomet, košarka in ragbi, lahko privede do resnih poškodb, kot so zlomi, vendar najpogostejše akutne poškodbe niso nujno povezane s fizičnim kontaktom. Po podatkih WebMD so štiri od sedmih najpogostejših športnih poškodb akutne poškodbe:
    

   • Zvin gležnja
   • Nateg dimelj
   • Nateg kolenske tetive
   • Poškodba kolena - natrganje križne vezi

   Kronična poškodba je najpogosteje posledica čezmerne uporabe ali ponavljajočega se gibanja istega sklepa dlje časa. Tri najpogostejše športne poškodbe, ki jih navaja Web MD, so naslednja tri kronična stanja:
    

   • Medialni tibialni stres sindrom
   • Poškodba kolena - patelofemoralni sindrom
   • Teniški komolec

   Če pa utrpite akutno poškodbo, kot je zvin gležnja, in si nato poslabšan sklep še večkrat poškodujete, lahko razvijete kronično težavo s šibkostjo, oteklino in nelagodjem.


  • Proaktivno preprečevanje običajnih športnih poškodb

   Nekatere običajne športne poškodbe, kot so preobremenitve in nategi, lahko preprečimo s tem, da naredimo nekaj lahkih kardio vaj, da "ogrejemo" mišice pred vadbo. Za preprečevanje športnih poškodb LiveStrong priporoča, da se športniki ogrevajo vsaj pet do deset minut pred vadbo ali tekmovanjem, ali še dlje, če so vaše mišice razbolene od prejšnje vadbe ali če vaš šport zahteva "zapleteno" gibanje, kot na primer v gimnastiki, kjer je obseg gibov ključnega pomena.

   Raztezanje pomaga preprečiti in olajšati medialni tibialni stres sindrom, ki je kronična težava, s katero se soočajo tekači in sprehajalci, ki postanejo preveč ambiciozni z vadbo - prehitro, predolgo ali prevečkrat na teden brez zadostnega počitka. Počasno navajanje na novo rutino hoje ali teka je najboljši način, da v celoti preprečite medialni tibialni stres sindrom; raztezanje in masaža pa lahko prineseta olajšanje, potem ko se medialni tibialni stres sindrom že začne.


  • Ne pustite, da akutna poškodba postane kronična težava

   Krepitvene vaje lahko pomagajo pri preprečevanju ponovnih poškodb in kroničnih težav po zvinu ali raztrganini, opornica ali bandaža pa vam lahko nudi dodatno oporo med okrevanjem. Prosite svojega zdravnika ali trenerja, da priporoči program zdravljenja, ki vam bo pomagal pri okrevanju. Morda vam bodo svetovali, da trenirate, kot da ste šele začeli od začetka - počasi, ne da bi se prehitro ali premočno naprezali.

   Veliko športnih poškodb je naključnih in jih ni mogoče preprečiti, a kombinacija pametnega treninga, ki vključuje redno ogrevanje, raztezanje, ohlajanje in krepitev, da bodo mišice, ki obdajajo sklepe, ostale močne med vadbo, vam bo pomagala pri varnosti med vadbo, igro in tekmovanjem.