• Artritis: dieta

  TIPS & TRICKS: Stay Active - Diet TIPS & TRICKS: Stay Active - Diet TIPS & TRICKS: Stay Active - Diet

  Ustrezno prehranjevanje pri težavah z artritisom

  Ustrezna izbira prehrane in zdrave maščobe vam lahko pomagajo ublažiti simptome artritisa.

  Čeprav s prehrano ne morete ozdraviti artritisa, pa lahko z ustrezno dieto ublažite simptome. Pri tem vedno upoštevajte posameznikove želje in navade, kot tudi alergije.


  • Mislite dolgoročno

   Nekaj velja za vse, ki trpijo za artritisom: zaradi prekomerne telesne teže trpijo sklepi, pa tudi tudi imunski sistem. Namesto postenja in hitrih ločevalnih diet, raje spremenite svoje prehranjevalne navade in poskrbite za trajne učinke. To pomeni, da če imate prekomerno telesno težo, zmanjšajte vnos kalorij in se navadite na bolj uravnoteženo prehrano, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale.


  • Izberite zdrave maščobe

   Drugi pomemben korak je, da zmanjšate vnos sladkorja in maščob, ter da pojeste več zelenjave. Vsekakor pa se ne znebite vseh maščob: enkrat nenasičene maščobne kisline (najdete jih npr. v olivnem olju) in večkrat nenasičene maščobne kisline (najdete jih npr. v lanenih semenih in sončničnem olju) so za vas dejansko dobre. Izogibajte se nasičenih maščobnih kislin, ki jih najdete v mesu in mlečnih izdelkih. Omega-3 maščobne kisline, ki so del večkrat nenasičenih maščobnih kislin, lahko pomagajo pri vnetjih. Najdete jih v ribah, lanenih semenih, oljni repici in zeleni listnati zelenjavi.


  • Posvetujte se z vašim zdravnikom

   Preden bistveno spremenite svoj način prehranjevanja, se posvetujte z zdravnikom, saj lahko nekatera živila vplivajo na vaša zdravila. Prav tako se pozanimajte, kaj vse še lahko storite, da ublažite simptome artritisa.


Sledite znamki FUTURO™:
FUTURO je blagovna znamka podjetja 3M.
Spremeni lokacijo
Slovenija - slovenščina