• Artritis: 10 vaj

  Tips & Tricks: Arthritis - 10 Exercises Tips & Tricks: Arthritis - 10 Exercises Tips & Tricks: Arthritis - 10 Exercises

  Postanite bolj gibčni

  10 vaj za vse, ki se soočate z bolečinami v sklepih.

  Raziskave kažejo, da lahko vadba lajša bolečine in togost v sklepih ter izboljša gibčnost, mobilnost, razpoloženje in splošno dobro počutje. Vadba prav tako pomaga pri izgubi teže, kar lahko pripomore k lajšanju bolečin v sklepih, še posebej v kolenih. Pred pričetkom vadbe se posvetujte z zdravnikom.


  • 1. Od A do Ž

   Nogo dvignite v zrak in z njo pišite črke. Začnite z A in pojdite vse do Ž. Uporabljajte celotno stopalo, ne samo palca. To lahko poveča gibljivost gležnja in pomaga pri boljšemu mazanju sklepa.


  • 2. Razteg kolena

   Sedite in eno nogo iztegnite predse. Stisnite svoje stegenske mišice, držite 10 sekund in nato spustite. Počivajte 10 sekund. Ponovite 3- do 5-krat z vsako nogo.


  • 3. Stranski dvig noge

   Vstanite in se rahlo držite stola za ravnotežje. Prestavite svojo težo na levo nogo. Zravnajte se in dvignite desno nogo ter jo zravnano držite 3 sekunde, nato jo spustite. Ponovite 10-krat. Na koncu nogi zamenjajte.


  • 4. Dvig na prste

   Raztegnite si meča. Držite se zadnjega dela stola. Dvignite se na prste, tako da bosta peti v zraku. Držite 2 sekundi, nato se spustite.


  • 5. Razteg hrbta

   Hrbet naslonite na zid. Počasi se nagnite naprej, dokler ne boste več videli prstov na nogah. Vrnite se v prvotni položaj. Ponovite 5-krat.


  • 6. Stiskanje pesti

   Tudi ohranjanje gibljivosti rok je zelo pomembno. Odprite dlani, nato jih zaprite v pest in močno stisnite. Ponovite 10-krat.


  • 7. Razteg tetiv

   Ulezite se na hrbet. Okoli desne noge si ovijte elastični trak za vadbo ali rjuho. Primite za trak in nogo povlecite gor, da si raztegnete tetivo. Držite 20 sekund, nato nogo spustite. Ponovite dvakrat, nato ponovite vajo še z drugo nogo.


  • 8. Vstajanje

   Če težko vstanete vam bo ta vaja zelo pomagala. Na stol položite 2 blazini. Usedite se, hrbet imejte zravnan, stopala pa na tleh. Počasi se dvignite in vstanite, pri tem pa uporabljajte samo mišice v nogah. Nato se počasi spustite in usedite. Pokrčena kolena ne smejo prekriti palcev na nogah. Roke imejte prekrižane ali pa ohlapne ob telesu.


  • 9. Stisk kolen

   Za boljšo podporo kolen okrepite notranje mišice nog. Ulezite se na hrbet in pokrčite kolena. Med kolena si položite blazino. Nato kolena stisnite skupaj. Držite 5 sekund in spustite. Ponovite 10-krat.


  • 10. Dvig iztegnjenih nog

   To je vaja za krepitev mišic. Ulezite se na hrbet, zgornji del telesa pa si podpirajte s komolci. Pokrčite levo koleno, tako da je stopalo plosko na tleh. Desno nogo imejte iztegnjeno, prsti na nogi pa naj gledajo gor. Stisnite stegensko mišico in dvignite nogo. Držite 3 sekunde. Nato nogo počasi spustite. Ponovite 10-krat, nato nogi zamenjajte.


Sledite znamki FUTURO™:
FUTURO je blagovna znamka podjetja 3M.
Spremeni lokacijo
Slovenija - slovenščina