Osebna zaščita v karoserijski delavnici in lakirnici

 • Pri podjetju 3M varnosti ne jemljemo za samoumevno. Zdravje in dobro počutje delavcev je oboje odvisno od varnosti. V sodelovanju s strokovnjaki na področju varnosti, partnerji in strankami, se naši zaposleni zavzemajo, da zagotovijo varno delovno okolje, ki varuje vaše zaposlene - učinkovito in ekonomično.

  Osebna zaščita pred hrupom, možnemu škodljivemu pršenju barve in prašnimi delci more biti ustrezna oprema prioriteta. 3M vam lahko pomaga pri pravi izbiri Osebne varovalne opreme (OVO), med drugim kvaliteta zraka, test za prileganje respiratorjev, zdravstveni nasveti in varnostni ukrepi za varnejše delovno okolje.

Je v vašem osebnem interesu...

 • Vaše zdravje je najpomemnejše zato je vaša in od delodajalca odgovornost, da poskrbite za vaše dobro počutje in učinkovito delo.

  Poleg vašega dobrega počutja in fizičnega zdravja, je potrebno posvečati dodatno pozornost zdravju vitalnih organov, ker je lahko nastala škoda nepopravljiva. Vaši organi potrebujejo posebno nego in pozornost.


 • Koža

  Eden od vaših vitalnih organov je koža, ki je med drugim največji organ človeškega telesa. Koža nas ščiti pred kemičnimi, fizičnimi in bakterijskimi vplivi in omogoča regulacijo toplote telesa. Dodatno pripomore k prepoznavanju 'nevarnosti' vašemu telesu z zmožnostjo, da občutite temperaturo, bolečino, itd.

  Koža pri odrasli osebi je velika približno 2 kvadratna metra in je 1/6 vaše telesne teže. Debelina kože je približno 1-4 mm, zunanji del kože pa zgolj 0.02 mm!

 • Oči

  Oko je ključ do vizualnega sveta. Narava je sama po sebi popolna, saj sicer zelo občutljivemu očesu zagotavlja naravno zaščito, kot so veke, trepalnice in solzno tekočino, ki oko ščitijo pred prahom in umazanijo. Ti varnostni mehanizmi zadoščajo samo v primeru »običajnih okoliščin« – ne pa pri izpostavljanju pogojem delovnega okolja v lakirnicah ali delavnicah, zato je tam obvezna uporaba ustreznih zaščitnih očal.

 • Vaše uho združi dva vitalna čuta v eno: slušne sposobnosti in ravnotežje telesa. Zdrav sluh vam omogoča verbalno komunikacijo kot tudi pravočasno prepoznavo nevarnosti s pomočjo akustičnih signalov. Vaš čut za ravnotežje omogoča katerokoli gibanje.

 • Dihanje razumemo kot absorpcijo kisika in resorpcijo ogljikovega dioksida iz telesa. Pomanjkanje kisika v zraku vodi k zmanjšanemu dovajanju kisika do celic telesa in preprečuje ali blokira vitalne funkcije. Pomanjkanja kisika dejansko ni mogoče neposredno zaznati s človeškimi čutili – vedno se je potrebno prepričati ali dihala delujejo pravilno.